آیا درد تخمک گذاری طبیعی است؟
بیش از نیمی از زنان جهان حداقل یک بار در طول زندگی خود درد تخمک گذاری را تجربه می کنند. حدود ۲۰٪ از زنان هر ماه گرفتگی تخمک گذاری دارند. در ابتدا باید بدانید که این موضوع به طور کلی یک امر طبیعی است.
البته اگر درد تخمک گذاری شدید باشد نباید آن را نادیده گرفت. درد شدید یا طولانی مدت لگن می تواند علامت آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن باشد. همچنین اگر درد باعث اختلال در روابط زناشویی یا حتی زندگی روزمره شما شود، باز هم طبیعی نیست و نباید به آسانی از کنار آن عبور کنید.
گاهی اوقات دردهایی که تجربه می کنید هیچ ارتباطی با تخمک گذاری ندارد. از این رو بهتر است قبل از هرچیز تعریفی کلی از درد تخمک گذاری داشته باشیم و سپس به بررسی طبیعی بودن یا نبودن آن بپردازیم. یا گومگ همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- درد تخمک گذاری چیست؟
- درد تخمک گذاری چه حسی دارد؟
- دلایل
- ارتباط با بارداری
- ارتباط با گرفتگی لانه گزینی
- درمان
- زمان مراجعه به پزشک
- نکته پایانی
درد تخمک گذاری چیست؟
اصطلاح دیگری که برای معرفی این درد استفاده می شود، «میتلاشمرتز» (Mittelschmerz) است. درد تخمک گذاری لزوماً دقیقاً در لحظه آزاد شدن تخمک از تخمدان رخ نمی دهد و ممکن است درد از چند روز قبل یا بعد از تخمک گذاری ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: شایع ترین دلایل عدم موفقت در بارداری چه هستند؟
درد تخمک گذاری چه حسی دارد؟
بیشتر زنان احساس گرفتگی و درد را تجربه می کنند که برای چند ساعت یا حتی چند روز ادامه دارد. برخی دیگر از زنان درد ناگهانی و شدیدی را تجربه می کنند که فقط یک لحظه طول می کشد.
اگرچه این درد به طور معمول خفیف است، اما گزارش هایی وجود دارد که برخی از زنان به علت درد شدید و مشکوک شدن پزشک به آپاندیسیت، افراد را در اورژانس بستری کرده اند. هرچند چنین واکنشی نادر است.
ممکن است در یک طرف بدن بیشتر از طرف دیگر احساس درد داشته باشید. این مورد می تواند طبیعی باشد، زیرا امری معمول است که تخمک گذاری یک تخمدان بیشتر از تخمدان دیگر باشد.
همچنین بخوانید: عدم تعادل هورمونی و هر آنچه باید درباره آن بدانید
دلایل درد تخمک گذاری
هنوز دقیقا مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد این درد می شود، اما چند نظریه در این زمینه وجود دارد.
- تورم یا پارگی فولیکول در تخمدان: با این اتفاق مقداری مایعات اضافی آزاد می شود که ممکن است منجر به دردی مبهم شود.
- تخمک: بیرون آمدن تخمک از فولیکول می تواند باعث درد شدید و ناگهانی در برخی از زنان شود.
- اسپاسم: با نزدیک شدن به زمان تخمک گذاری، اسپاسم لوله های رحمی یا رحم افزایش می یابد.
چه عواملی باعث درد شدید تخمک گذاری می شوند؟
آندومتریوز در هر زمانی می تواند باعث ایجاد درد در لگن شود، اما در طی چرخه قاعدگی و نزدیک تخمک گذاری می تواند بسیار شدید باشد. برخی از زنان مبتلا به آندومتریوز، قبل از تخمک گذاری و در حین تخمک گذاری درد آنچنان بدی را تجربه می کنند که نمی توانند راحت رابطه جنسی برقرار کنند.
البته آندومتریوز تنها دلیل احتمالی برای گرفتگی و درد غیر طبیعی تخمک گذاری نبوده و موارد زیر هم می توانند باعث ایجاد این احساس شوند:
- عفونت لوله های رحمی می تواند منجر به درد شدید تخمک گذاری شود.
- فیبروم ها و کیست های تخمدان می توانند باعث ایجاد درد در میانه دوره قاعدگی شوند.
- سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS) که معمولاً در زنانی که از برخی داروهای باروری استفاده می کنند بروز پیدا می کند، می تواند باعث درد شدید لگن شود.
بیشتر بخوانید: درمان PMS یا سندرم پیش از قاعدگی با رژیم غذایی
ارتباط این درد با بارداری
برخی تحقیقات نشان می دهند که این درد در واقع می تواند نشانه تخمک گذاری باشد. یک مطالعه نشان داد که این درد در روز به اوج رسیدن ترشح هورمون لوتئینه کننده (LH) ایجاد می شود. این هورمون، هورمونی است که برای تشخیص زمان تخمک گذاری از آن استفاده می شود و ترشح آن دقیقا پیش از تخمک گذاری به بیشترین حد خود می رسد.
البته مطالعه دیگری با استفاده از سونوگرافی انجام شد که نشان داد گرفتگی عضلات در اواسط چرخه قاعدگی به تخمک گذاری مرتبط است و تخمک گذاری دو روز پس از گزارش درد توسط زنان رخ داده می دهد. اهمیت این مطالعه در آنجاست که اگر قصد بارداری دارید، باید قبل از تخمک گذاری رابطه برقرار کنید، نه بعد از آن.
اگرچه این درد می تواند علامتی باشد که نشان دهنده نزدیک بودن زمان تخمک گذاری است، اما بهتر است برای بارداری فقط به آن اکتفا نکنید.
همچنین بخوانید: ۲۰ نکته کاربردی برای تنظیم قاعدگی
ارتباط این درد با گرفتگی لانه گزینی
برخی از زنان در زمان لانه گزینی احساس گرفتگی و درد دارند. لانه گزینی از چند روز تا یک هفته پس از تخمک گذاری انجام می شود، بنابراین با درد در زمان تخمک گذاری متفاوت است. البته درد این دو بسیار به یکدیگر شباهت دارد و به همین دلیل تشخیص آن مقداری دشوار بوده و نیازمند مراجعه به پزشک است.
بیشتر بخوانید: نوسانات خلقی در دوران بارداری؛ از دلایل تا درمان
چگونه این درد را درمان کنیم؟
برخی از زنان این درد را به صورت لحظه ای و شدید تجربه می کنند و به سرعت درد آن ها از بین می رود. اما در برخی دیگر از زنان ممکن است درد به مدت طولانی تری احساس شود.
اولین کاری که اکثر افراد هنگام درد به فکر انجام آن هستند استفاده از مسکن های بدون نسخه، مانند ایبوپروفن یا استامینوفن است. انجام این کار یکی از گزینه ها برای مقابله با این درد است.
البته باید دقت داشته باشید که برخی مطالعات احتمال می دهند که بین مصرف مسکن های معمولی، به ویژه ناپروکسن و ایبوپروفن، با افزایش درد در هنگام زایمان ارتباطی وجود دارد. هرچند مطالعات دیگر چنین ارتباطی را تایید نکرده اند.
اگر می خواهید از داروی مسکن برای کنترل درد استفاده کنید، استامینوفن کمترین میزان تأثیر را روی باروری دارد.
همچنین اگر تصمیم دارید در هنگام بارداری از مصرف هرگونه داروی مسکن خودداری کنید، داروهای مناسب برای گرفتگی قاعدگی می توانند گزینه های مناسبی برای شما باشند. علاوه بر این ها، حمام گرم و استراحت را فراموش نکنید.
بیشتر بخوانید: آیا اندازه تخمدان ها برای باردار شدن مهم است؟
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
این درد به طور معمول در کوتاه مدت از بین می رود، اما نباید آن را نادیده بگیرید و در هر زمانی که رخ دهد باید به آن توجه کنید. اگر یک یا چند مورد از موارد زیر را تجربه می کنید، به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید
- استفراغ یا اسهال شدید
- اختلال در تنفس
ممکن است درد شما ناشی از مشکلی جدی تر مانند آپاندیسیت یا سایر بیماری ها باشد که تشخیص به موقع آن ها توسط پزشک می تواند بسیار کمک کننده باشد.
همچنین بخوانید: بهترین منابع غذایی آهن برای دوران بارداری
نکته پایانی
این درد می تواند طبیعی باشد. با این حال اگر درد شدیدی ندارید اما در زندگی روزمره شما تداخل ایجاد شده است، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند به شما در تشخیص علت و رفع آن کمک کند.
منبع: verywellfamily