هیپنوتیزم چیست و چگونه انجام می شود؟

هیپنوتیزم چیست و چگونه انجام می شود؟

آیا تا کنون به این فکر کرده اید که دقیقاً هیپنوتیزم چیست؟ تعاریف متفاوتی از این روش درمانی ارائه شده است که یکی از معتبر ترین آن ها، تعریف انجمن روانشناسی آمریکا می باشد. این انجمن هیپنوتیزم را تعاملی توصیف می کند که در آن شرکت کننده به پیشنهادات هیپنوتیزم کننده پاسخ می دهد.

هیپنوتیزم به لطف تصورات عامه پسندیدی که معمولا در آن ها از افراد تحت هیپنوتزیم خواسته می شود اقدامات غیر معمول یا مسخره ای انجام دهند، بسیار شناخته شده است. اما واقعیت این است که این یک روش درمانی است و از نظر بالینی نیز به اثبات رسیده است که مزایای پزشکی و درمانی دارد. از جمله مهم ترین مزایای آن می توان به کاهش درد و اضطراب را نام برد. حتی گفته می شود که هیپنوتیزم می تواند علائم زوال عقل را نیز کاهش دهد.

در این مقاله ابتدا به معرفی هیپنوتیزم می پردازیم و سپس موارد استفاده و تصورات اشتباهی که در مورد آن وجود دارند را با شما در میان خواهیم گذاشت.

هیپنوتیزم چگونه کار می کند؟

وقتی کلمه هیپنوتیزم را می شنوید، چه چیزی به ذهنتان خطور می کند؟ اگر شما هم مانند بسیاری از افراد باشید، احتمالا این کلمه تصاویر یک شخص شرور و بد را در ذهنتان ترسیم می کند که با چرخاندن یک ساعت جیبی به جلو و عقب حالت هیپنوتیزم را در فرد دیگر ایجاد می کند.

اما در واقعیت هیپنوتیزم شباهت چندانی با این تصاویر کلیشه ای ندارد. به گفته روانشناس جان كیستروم:

«هیپنوتیزم فرد را به خواب نمی برد. بلكه همانند یک مربی به فرد کمک می کند تا زندگی بهتری را تجربه کند.»

اغلب هیپنوتیزم به عنوان یک حالت خلسه، مانند خوابیدن توصیف می شود که اشتباه است. فرد تحت درمان معمولا دچار این حالات نمی شود، بلکه در حالت بیداری، تمرکز، افزایش قدرت پیشنهاد پذیری و تخیلات واضح را تجربه می کند. غالبا افراد در حالت هیپنوتیزم خواب آلود به نظر می رسند، اما در واقعیت آن ها در حالت آگاهی بیش از حد قرار دارند.

گاهی اوقات در روانشناسی به هیپنوتیزم، هیپنوتیزم درمانی نیز گفته می شود و با اهدافی مانند کاهش و درمان درد مورد استفاده قرار می گیرد. هیپنوتیزم معمولاً توسط یک متخصص آموزش دیده انجام می شود که از تجسم و تکرار کلامی برای القای حالت خواب استفاده می کند.

هیپنوتیزم چیست و چگونه انجام می شود؟
هیپنوتیزم از روش های درمانی موثر می باشد

هیپنوتیزم چه تاثیری دارد؟

تاثیرات هیپنوتیزم می تواند به طور چشمگیری از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از افراد هیپنوتیزم شده احساس می کنند که در حالت هیپنوتیزم احساس جدا شدن یا آرامش شدید دارند، در حالیکه برخی دیگر احساس می کنند که اعمال آن ها خارج از اراده خودشان بوده است. همچنین افراد دیگر ممکن است در حالی که تحت هیپنوتیزم هستند، کاملاً آگاه بوده و قادر به انجام گفتگو باشند.

آزمایش های ارنست هیلگارد، محقق، نشان داد كه چگونه می توان از هیپنوتیزم برای تغییر چشمگیر در درک افراد استفاده كرد. در یکی از این آزمایش ها، پس از هیپنوتیزم شدن افراد مورد آزمایش برای کاهش احساس درد بازو، بازوی آن ها در در آب یخ قرار داده شد. در حالی که افراد غیر هیپنوتیزم شده پس از چند ثانیه به دلیل درد مجبور بودند بازوی خود را از آب خارج کنند، افراد هیپنوتیزم شده قادر بودند بازوی خود را برای مدت چند دقیقه در آب یخ نگه دارند بدون اینکه دردی را تجربه کنند.

هیپنوتیزم در چه مواردی انجام می شود؟

موارد زیر فقط چند مورد از کاربردهای هیپنوتیزم هستند که توسط تحقیقات به اثبات رسیده اند:

  • درمان دردهای مزمن مانند آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی
  • درمان و کاهش درد هنگام زایمان
  • کاهش علائم زوال عقل و آلزایمر
  • کاهش برخی از علائم اختلال کم توجهی – بیش فعالی
  • کاهش تهوع و استفراغ در بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند
  • کنترل درد در طی دندانپزشکی
  • از بین بردن یا کاهش مشکلات پوستی مانند زگیل و پسوریازیس
  • کاهش علائم مرتبط با سندرم روده تحریک پذیر

بنابراین افراد به دلایل مختلفی مانند مقابله با درد مزمن یا کاهش درد و اضطراب ناشی از اقدامات پزشکی مانند جراحی یا زایمان به سراغ این روش می روند.

جالب است بدانید که از هیپنوتیزم برای کمک به افراد در تغییر رفتارهایی مانند ترک سیگار، کاهش وزن یا جلوگیری از شب ادراری استفاده شده است.

هیپنوتیزم چیست و چگونه انجام می شود؟
تصورات اشتباه بسیاری در مورد هیپنوتیزم وجود دارد

آیا شما می توانید هیپنوتیزم شوید؟

در حالی که بسیاری از مردم فکر می کنند که نمی توانند هیپنوتیزم شوند، تحقیقات نشان داده است که بیشتر افراد به این روش درمانی پاسخ می دهند.

  • پانزده درصد افراد نسبت به هیپنوتیزم بسیار پاسخگو هستند.
  • کودکان سریعتر به هیپنوتیزم پاسخ می دهند.
  • هیپنوتیزم کردن تقریباً ده درصد از بزرگسالان دشوار یا غیرممکن تلقی می شوند.
  • افرادی که خیال پرداز هستند، نسبت به هیپنوتیزم بسیار پاسخگو هستند.

اگر به هیپنوتیزم علاقه دارید، بسیار مهم است که با یک ذهن باز به سراغ آن بروید. تحقیقات نشان داده است افرادی که نسبت به هیپنوتیزم نگاه مثبتی دارند، نتایج بهتری را تجربه می کنند.

تصورات اشتباه در مورد هیپنوتیزم

سوء تفاهم در مورد هیپنوتیزم بسیار رایج است. در ادامه به چند مورد از تصورات اشتباه در این مورد می پردازیم و سپس واقعیت را به شما خواهیم گفت.

تصور اشتباه ۱: پس از هیپنوتیزم وقتی از خواب بیدار می شوید، چیزی را که هنگام هیپنوتیزم اتفاق افتاده است را به یاد نمی آورید!

در حالی که فراموشی ممکن است در موارد بسیار نادر اتفاق بیفتد، به طور کلی مردم تمام چیزهایی که در هنگام هیپنوتیزم اتفاق می افتد را به خاطر می آورند. با این حال، هیپنوتیزم می تواند تأثیر قابل توجهی در حافظه داشته باشد. فراموشی پس از هیپنوتیزم می تواند فرد را به فراموش کردن موارد خاصی که قبل یا در حین هیپنوتیزم اتفاق افتاده اند سوق دهد. البته این اثر به طور کلی محدود و موقتی است.

تصور اشتباه ۲: هیپنوتیزم می تواند به افراد کمک کند جزئیات دقیق جنایتی را که شاهدش بوده اند، به خاطر آورند!

در حالی که می توان از هیپنوتیزم برای تقویت حافظه استفاده کرد، اما در مورد این تاثیر در رسانه ها به طرز چشمگیری اغراق شده است. تحقیقات نشان داده است که هیپنوتیزم منجر به تقویت یا دقت قابل توجهی در حافظه نمی شود و در واقع می تواند منجر به ایجاد خاطرات کاذب یا تحریف شده شود.

تصور اشتباه ۳: بدون خواست خود می توانید هیپنوتیزم شوید!

با وجود داستان هایی درباره اینکه افراد بدون رضایت خودشان هیپنوتیزم می شوند، واقعیت این است که هیپنوتیزم مستلزم مشارکت داوطلبانه از جانب بیمار است.

تصور اشتباه ۴: در زمانی که تحت هیپنوتیزم هستید، فرد هیپنوتیزم کننده کنترل کامل عملکرد شما را در اختیار دارد!

در حالی که افراد غالباً احساس می کنند که اعمال آن ها تحت هیپنوتیزم بدون تأثیر اراده آن ها اتفاق می افتد، یک متخصص نمی تواند باعث شود شما اقداماتی را خلاف خواسته های خودتان انجام دهید.

تصور اشتباه ۵: هیپنوتیزم می تواند شما را فوق العاده قوی، سریع یا ورزشکار کند!

در حالی که می توان از هیپنوتیزم برای افزایش عملکرد استفاده کرد، اما نمی تواند افراد را از توانایی های بدنی موجود خود قوی تر یا ورزشکارتر کند.


منبع: verywellmind

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.