خواص امگا 3 برای رشد مو
حتما شما هم بارها نام اسیدهای چرب امگا 3 را شنیده اید. این گروه از مواد مغذی به دلیل فواید و خواصی بی شماری که برای سلامتی دارند شناخته شده هستند. مطالعات محدودی بر روی تاثیر خواص امگا 3 بر رشد مو صورت گرفته اند که نشان می دهند این اسیدها توانایی افزایش رشد و ضخامت موها را دارند، هرچند هنوز باید مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
امگا 3 را می توانید با مصرف مواد غذایی مختلفی مانند ماهی های چرب و برخی روغن های گیاهی و همچنین مکمل ها (قرص و…) دریافت کنید. در مقاله پیش رو به بررسی شواهد مختلف در مورد تاثیر امگا 3 بر رشد مو همچنین نحوه مصرف و عوارض آن خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- امگا 3 چیست؟
- آیا امگا 3 برای ریزش مو مفید است؟
- آیا امگا 3 به ضخامت مو کمک می کند؟
- فواید دیگر امگا 3
- نحوه مصرف امگا 3
- منابع غذایی امگا 3
- عوارض جانبی امگا 3
امگا 3 چیست؟
در ابتدای مطلب توضیح مختصری درباره این ماده مغذی ارائه کردیم، اما بهتر است نگاه نزدیکتری به آن داشته باشیم. اسیدهای چرب امگا 3 انواعی از مواد مغذی خاص هستند که در مواد غذایی خاصی یافت می شوند. این مواد مغذی در بسیاری از فعالیت های بدن نقش اساسی دارند. انواع اصلی امگا 3 عبارتند از:
- آلفا لینولنیک اسید (ALA)
- ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA)
- دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA)
آلفا لینولنیک اسید (ALA) را می توان از طریق مصرف روغن های گیاهی مانند روغن کانولا و تخم کتان به دست آورد. همچنین ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) در ماهی ها و سایر مواد غذایی دریایی یافت می شوند.
درباره روغن کانولا بیشتر بخوانید: فواید روغن کانولا (روغن کلزا)
آیا امگا 3 برای ریزش مو مفید است؟
همانطور که پیش تر اشاره کردیم، درباره تاثیر امگا 3 بر رشد مو مطالعات محدودی انجام شده است. البته نتایج چند مطالعه نشان می دهند که امگا 3 می تواند به رشد مو کمک کند. تحقیقی بر روی موش ها در سال ۲۰۱۸ نشان داد که یکی از منابع اصلی امگا 3، یعنی روغن ماهی می تواند باعث افزایش رشد موها شود.
در این تحقیق، محققان فولیکول های سبیل موش را جدا کرده و آن ها را با روغن تخمیر شده ماهی خال مخالی که سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است، تحریک کردند. بعد از ۱۴ روز مشخص شد که رشد موهای تحت تاثیر امگا۳ بیشتر از سایر موها شده است.
محققان در این مطالعه اثرات روغن ماهی تخمیر شده و DHA را بر روی نوع خاصی از سلول های فولیکول مو بررسی کردند و هر دو ماده باعث تحریک این سلول ها و در نتیجه، رشد موها شدند.
مطالعه ای دیگر در سال ۲۰۱۵ بر روی انسان انجام شد که اثرات مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 بر ریزش موی زنان را بررسی می کرد. به نیمی از ۱۲۰ شرکت کننده در این تحقیق، به مدت ۵ ماه مکمل های امگا 3 داده شد. دانشمندان پس از این مدت دریافتند گروهی که مکمل مصرف کرده اند شاهد رشد بیشتر موهای خود بوده اند، در حالی که گروه دیگر (افرادی که مکمل مصرف نکردند) هیچ تحریک یا افزایش رشدی را تجربه نکردند.
همچنین بخوانید: ۱۲ روش استفاده از آب پیاز برای رشد مو
آیا امگا 3 به ضخامت مو کمک می کند؟
تحقیقات نشان می دهند که مصرف مکمل های امگا 3 و امگا 6 باعث افزایش ضخامت موها می شوند. تقریباً ۹۰٪ از افرادی که این دو ماده مغذی را دریافت می کنند، شاهد افزایش ضخامت موها و همچنین کاهش ریزش موهای خود هستند.
بیشتر بخوانید: روغن رزماری برای ریزش مو؛ تحقیقات، نحوه استفاده و تاثیرات آن
فواید دیگر امگا ۳
هنوز به تحقیقات بیشتری برای اثبات تمام خواص امگا 3 برای مو نیاز است، اما با توجه به فوایدی که این نوع از اسیدهای چرب دارند، بعید به نظر می رسد که مصرف آن ها مضر باشد. برخی دیگر از مهم ترین خواص این اسیدهای چرب عبارتند از:
- سلامت قلب: مصرف ۱ الی ۴ بار در هفته از غذاهای دریایی باعث کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی می شود. البته لازم به ذکر است که این خاصیت از طریق مصرف مکمل های امگا 3 حاصل نمی شود و حتما باید غذاهای دریایی را مصرف کنید.
- آرتروز: امگا 3 می تواند به تسکین علائم آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) کمک کند.
- عملکرد مغز: برخی تحقیقات نشان می دهند افرادی که امگا 3 را از طریق مصرف مواد غذایی مانند ماهی ها به دست می آورند، کمتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به آلزایمر هستند.
- بینایی: داشتن یک رژیم غذایی غنی از امگا 3 می تواند خطر بیماری تباهی لکه زرد را کاهش دهد. این بیماری باعث کاهش قدرت بینایی و حتی کوری می شود. باید متذکر شویم که این خاصیت نیز از طریق مصرف مکمل ها به دست نمی آید و باید از طریق مواد غذایی به ان دست پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: ریزش مو به دلیل کمبود ویتامین D و علائم و درمان آن
نحوه مصرف امگا 3
به طور کلی، دریافت امگا 3 از طریق خوردن ماهی و غذاهای دریایی مفیدتر از مصرف مکمل های این ماده است. برای به افرادی که دچار بیماری های قلبی نیستند توصیه می شود حداقل دو بار در هفته از ماهی های حاوی امگا ۳ استفاده کنند.
اگر تصمیم دارید از مکمل های امگا 3 استفاده کنید، بهترین زمان برای انجام این کار، زمانی است که غذاهای حاوی چربی مصرف می کنید. چربی به جذب بهتر این اسیدها کمک می کند. مکمل های امگا 3 متفاوت هستند و انواع زیادی دارند که تفاوت اصلی آن ها به نوع منابعی مربوط است که از آن ها تهیه شده اند. سعی کنید همیشه برچسب های روی مکمل ها را با دقت بخوانید و آن ها را از جاهای معتبر تهیه کنید.
همچنین بخوانید: ۷ روغن طبیعی برای افزایش سرعت رشد مو
منابع غذایی
افرادی که رژیم غذایی گیاهی دارند، می توانند با مصرف جلبک دریایی و انواع دیگر جلبک ها، دو نوع امگا ۳ ایکوزاپنتانوییک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید را به دست آورند.
ماهی های چربی نیز از بهترین منابع تامین این دو نوع اسید هستند که برخی از مهم ترین موارد آن ها عبارتند از:
- ماهی سالمون
- ماهی تن
- ساردین
- ماهی خال مخالی
- شاه ماهی
توجه به این نکته مهم است که برخی از ماهی ها حاوی جیوه هستند. از این رو نباید بیش از ۲ الی ۳ وعده در هفته از آن ها مصرف کنید.
بدن ما نمی تواند آلفا لینولنیک اسید (ALA) را بسازد، به همین دلیل باید از طریق غذا آن را دریافت کنیم. منابع غذایی مهم این نوع از امگا۳ عبارتند از:
- روغن تخم کتان
- روغن سویا
- گردو
- دانه چیا
مطالعه بیشتر: فواید ماسک مو روغن نارگیل و طرز تهیه انواع آن
عوارض جانبی
گاهی اوقات مصرف مکمل های امگا 3 می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی شود. این عوارض به طور معمول خفیف هستند:
- طعم بد دهان
- بوی بد دهان
- بوی بد عرق
- سوزش معده یا سوء هاضمه
- سردرد
- حالت تهوع
- اسهال
افرادی که با مصرف مکمل های امگا ۳ دچار عوارض جانبی می شوند، بلافاصله باید مصرف آن را متوقف کرده و برای جبران کمبود آن، منابع غذایی امگا ۳ را بیشتر در رژیم خود قرار دهند.
هنوز دقیقا مشخص نیست که آیا مکمل های روغن ماهی برای افرادی که به ماهی یا مواد غذایی دریایی حساسیت دارند بی خطر هستند یا خیر. بنابراین بهتر است احتیاط کنید و از پزشک راهنمایی بگیرید. همیشه پیش از مصرف هر نوع مکمل جدید با پزشک مشورت کنید.
منبع: medicalnewstoday